Road Show 2011

 Sokeain Ystävät on tehnyt toimintaansa tunnetuksi maakunnissa. Vuoden 2011 syksynä vuorossa olivat Itä-Suomen kaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Kouvola. Tien päällä oli puheenjohtaja Ture Tähtinen.

 Tilaisuuden kutsuttuina vieraina oli näkövammaisia ja näkövammaisjärjestöjä, kuten alue- ja toimialayhdistyksiä sekä seurakunnan edustajia, sairaalapiirien sekä sosiaalitoimen väkeä ja muita näkövammaisten kanssa työskenteleviä. Kaikissa Road Shown tilaisuuksissa oli kiitettävästi kuulijoita.
  Sokeain Ystävien puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Ture Tähtinen tarjoili rautaisannoksen yhdistyksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta.  Osallistujat saivat runsaassa tunnissa tiiviin paketin niistä mahdollisuuksista, joilla Sokeain Ystävät voi tänä päivänä helpottaa näkövammaisen elämää. He esittivät myös runsaasti kysymyksiä itseään kiinnostavista asioista.
  Sokeain Ystävät ry täyttää 125 vuotta vuonna 2012. Se on Suomen vanhin näkövammaisjärjestö, mutta ikä ei paina. Se on aikoinaan perustettu toimimaan suomalaisten näkövammaisten hyväksi ja tätä kunniakasta tehtäväänsä se myös jatkaa.
  Sokeain Ystävät on säätiömäinen, omavarainen yhdistys, jonka varallisuus perustuu lahjoituksiin ja muutamaan suureen testamenttiin. Muutamien vuosikymmenten hiljaisemman kauden jälkeen Sokeain Ystävät on piristynyt uuteen nousuun. Se on vuonna 2009 ottanut hoitaakseen mm. Helsingin Sokeaintalon ja ostanut Onnelan, josta kovalla vauhdilla rakennetaan Majatalo Onnelaa.
  Useimmat näkövammaiset kuulijat tunnistivatkin Onnelan, jossa he olivat olleet virkistyslomalla, monet viime kesänä.
  - No miltäs Majatalo Onnela vaikutti? Ture Tähtinen ei malttanut olla kysymättä.
  Hyvältä vaikutti ja muutos oli oikein onnistunut, kiitoksia ropisi.

Neljä kaupunkia kahdessa päivässä

Puheenjohtaja Ture Tähtinen kiersi neljä kaupunkia kahdessa päivässä. Eniten kiinnostusta ja keskusteluja herättivät lahjat ja avustukset sekä virkistyslomat.
  Sokeain Ystävät ry myöntää lahjoja, avustuksia ja apurahoja näkövammaisille Suomen kansalaisille, Suomessa näkövammaisten parissa näkövammaistyötä tekeville tai suomalaisille näkövammaisjärjestöille suoraan näkövammaisia hyödyttävään työhön.
  Sokeain Ystävät ry myönsi vuonna 2010 avustuksia, apurahoja, lahjoja ja palkintoja eniten koko historiansa aikana, yhteensä yli 331 000 euroa.  Yhdistys voi myöntää tukea muun muassa taloudellisiin ongelmiin, opintoihin ja kannustusrahaa tutkinnon suorittamiseen integroidusti. Apua on mahdollista saada myös laitehankintoihin ja konferensseihin.  Näkövammainen saa hakemuksesta kodinperustamislahjan solmiessaan avioliiton.  Lisäksi yhdistys myöntää lääketieteen stipendejä, jakaa tiedonvälityspalkinnon ja palkitsee vuoden näkövammaistyöntekijän.
  Avustus- ja lahjahakemukset käsittelee avustustoimikunta, jossa on kolme jäsentä: varapuheenjohtaja Ari Suutarla, sihteeri Miia Jalonen ja lehtori Marika Carlborg.  Yli 2000 euron avustushakemukset menevät työvaliokunnan ja hallituksen käsiteltäviksi.
  Muun muassa kodinperustamislahja herätti keskustelua. Sen saa hakemuksesta jokainen näkövammainen, joka solmii kristillisen tai siviiliavioliiton – kuten testamentissa on säädetty.   Kodinperustamislahja on tarkoitettu ensisijaisesti ensimmäisen yhteisen kodin perustamiseen. Jos toinen avioliittoon vihityistä on näkövammainen, lahja on enimmillään 3000 euroa, jos molemmat ovat näkövammaisia, lahja voi olla jopa 5000 euroa.
   Kannustusapurahan puolestaan saa jokainen hakija, joka on suorittanut tutkinnon integroidusti eli tavallisessa koulussa.
  Muut avustukset ovat harkinnanvaraisia.   Hyvä vihje lahjan tai avustuksen hakemiseen on miettiä, miksi juuri tähän anomukseen pitäisi antaa myönteinen päätös? Ovatko kaikki liitteet ja paperit kunnossa ja kestävätkö perustelut tarkastelun?

Tilaisuuksista jäi hyvä mieli

Kaikki Road Shown tilaisuudet päättyivät yhteiseen ruokailuun ja vapaamuotoiseen keskusteluun. Esiin nousi tärkeitä asioita, kuten näkövammaisten syrjäytymisuhka. Muun muassa Mikkelissä pohdittiin, mitä Sokeain Ystävät voisivat tehdä ja mitä ylipäätään olisi tehtävissä, etteivät yksinäiset näkövammaiset jäisi kammarinsa vangeiksi. Tärkeätä on, että ainakin joku, esimerkiksi seurakunnan diakoniatyöntekijä, käy yksinäisiä tervehtimässä.
   Hyvän mielen jättäneet tilaisuudet päättyivät sanoihin: ”Laitamme avustushakemuksia tulemaan!”


Sokeain Ystävät ry:n myöntämistä lahjoista ja avustuksista on selvitys yhdistyksen sivuilla osoitteessa www.syry.fi ja Avustukset.

 

Kuvat

 

Puheenjohtaja Ture Tähtinen ja Mikkelin kuulijat. Kaikki tilaisuudet päättyivät yhteiseen ruokailuun, tässä Mikkelin osallistujat.

  

Kuopion osallistujat yhteiskuvassa.  

 

Kouvolan osallistujien kuva on liitetty kahdesta kuvasta.

 

Joensuun osallistujat kahdessa erillisessä kuvassa.  

  

 

  

 

 

<< Takaisin Julkaisuja-sivulle