SOKEAIN YSTÄVIEN KESÄJUHLA MAJATALO ONNELASSA

Sokeain Ystävien toinen 125-vuotisjuhla eli kesäjuhla juhlittiin Majatalo Onnelassa Tuusulassa näkövammaisten ja näkövammaistyöntekijöiden voimin.  Juhlissa jaettiin ensimmäinen Elämäntyöpalkinto, Vuoden näkövammaistyöntekijä 2012 –palkinto ja kukitettiin NKL:n eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja Mauno Lehtinen. Myös kirjoituskilpailun voittajat palkittiin kirjailija Märta Tikkasen saatesanoin. Musiikista vastasivat mm. Mikko Herranen ja Sune Huldin.

Jo kutsu kertoi millaisesta ja kenen juhlasta oli kyse. Kirjekuoressa oli näkevin kutsun lisäksi sama myös pisteillä. Sokeain Ystävien toinen 125-vuotisjuhla oli tarkoitettu näkövammaisille ja näkövammaistyöntekijöille.
    Sokeain Ystävien suosima juontaja Laura Ruohola yllätti kaikki heläyttämällä heti aluksi kauniisti Eino Leinon Nocturnen. Hän oli miettinyt, lausuisiko vai laulaisiko ja päätti laulaa, koska oltiinhan Tuusulan kulttuurimaisemassa, paikassa, jossa Eino Leinolla oli oma huone.
  Sokeain Ystävät ry:n puheenjohtaja, kamarineuvos Ture Tähtinen sanoi avajaispuheessaan muun muassa:
  - Kun te ilmoittauduitte tähän tilaisuuteen, pyysimme teiltä mielipiteitä. Teidän vastaustenne mukaan Sokeain Ystävien kolme tärkeintä toimintamuotoa ovat taloudellinen apu näkövammaisille odottamattomiin tilanteisiin, virkistyslomat ja silmälääketieteen apurahat. Tämä on juuri sitä toimintaa, mitä yhdistyksemme on viime vuosina tehnyt.
  -  Me emme voi tehdä tätä työtä yksin. Tarvitsemme siihen hyviä yhteistyökumppaneita, jotka levittävät tätä tietoutta,   avustavat näkövammaisia ja auttavat näkövammaisia muun muassa täyttämään avustushakemuksia. Te kaikki, jotka olette täällä, olette joko näkövammaisia tai teette töitä näkövammaisten kanssa, olette keskusjärjestöjen palveluksessa, sosiaalialan tai seurakunnan tai kirkkohallituksen töissä tai muussa vastaavassa läheisessä suhteessa näkövammaisiin. Haluamme kiittää teitä  tällä juhlalla siitä yhteistyössä, jota olemme tehneet ja siitä avusta, jota teette näkövammaisille mm. avustuksiamme hoitaessanne. Erityisesti olen huomannut että virkistyslomien jakaminen alueyhdistysten kanssa on sujunut erittäin toimivasti ja yhteistyökykyisesti,  samoin kuin meidän puhuvien vaakojemme jakaminen. Siitä suuri kiitos kaikille.

Kiitos Lea, Liisa ja Mauno

Kesäjuhlassa jaettiin historian ensimmäinen Sokeain Ystävien Elämäntyöpalkinto. Sen sai kaikkien tuntema kansainvälisesti arvostettu silmälääkäri ja professori h.c. Lea Hyvärinen, joka toimii kunniaprofessorina Dortmundin yliopistossa. Taputuksista ei meinannut tulla loppua, kun Lea nousi lavalle. Kaikesta näki, että hän oli kiitollinen saamastaan tunnustuksesta.
  Vuoden näkövammaistyöntekijäksi 2012 valittiin NKL:n vapaaehtoistyön koordinaattori ja Valikko-ryhmän perustaja Liisa Reinman.
   Sokeain Ystävät muisti kukkasin myös NKL:n eläkkeelle jäävää toimitusjohtajaa Mauno Lehtistä, jolle puheenjohtaja Ture Tähtinen sanoi näin:
  - Haluaisin Sokeain Ystävien ja omasta puolestani kiittää sinua Mauno Lehtinen siitä työstä, jota olet Näkövammaisten Keskusliiton toimitusjohtajana tehnyt ja siitä rakentavasta tavasta toimia, jota olet osoittanut. Maunon vastauspuhe oli yhtä lämmin.

Märta Tikkanen palkitsi kirjoittajat

Sokeain Ystävät julisti vuosi sitten kirjoituskilpailun 125-vuotisjuhliensa kunniaksi. Voittajat julkistettiin kesäjuhlassa tuomarina toimineen kirjailija Märta Tikkasen saattein. Hän sanoi,  että kaikki kilpailutekstit antavat kuvan vaikeuksista, mutta ennen kaikkea rohkeudesta, yhteenkuuluvuudesta ja uskosta tulevaisuuteen. Ei mitään itsesääliä eikä katkeruutta missään. Suurenmoista ja kannustavaa meille kaikille!
  Ensimmäisen palkinnon voitti Tea Kustula kirjoituksellaan Sokeain Ystävien auttavat kädet, toisen palkinnon Vesa Sinervän Kaksisataa vuotta ystävyyttä ja kolmanneksi tuli nimimerkki MS kirjoituksellaan Juhlapäivällinen. Lisäksi kirjailija Märta Tikkanen halusi antaa kunniamaininnan Ari Laaksolle kirjoituksesta Tasa-arvoa näkevien yhteiskunnassa.
  Kaikki kirjoittajat MS:ää lukuun ottamatta ovat Jyväskylän seudulta: Tea Kustula Petäjävedeltä, Vesa Sinervä Jyväskylästä ja Ari Laakso Säynätsalosta. Onnea myös Keski-Suomelle hienoista kirjoittajista!

"Rohkeita kirjoittajia ja muusikoita"

Näyttelijä Maija-Liisa Ström sai kaksi parasta kirjoitusta elämään lukiessaan ne juhlakansalle hiirenhiljaisuuden vallitessa. Ääneen lukeminen muutti kertomukset todeksi ja jokainen läsnäolija tunsi voittajakirjoituksen diakonissa Gitten kosketuksen kädellään. Lukijaan kertomukset tekivät syvän vaikutuksen.
  - Miten rohkeita näkövammaiset ovatkaan, saimme olla elämän lahjan äärellä. Kun lukee ääneen, näkee sydämellään. Ääneen lausuttu sana tulee lihaksi, merkitys syvenee ja tarina kirkastuu itsellekin, Maija-Liisa sanoi.
Hän on lukenut ääneen yli 300 äänikirjaa näkövammaisten käyttöön ja sanoo löytäneensä aivan uuden maailman.
  - Ajattelin myös, miten rohkeita juhlassa esiintyneet muusikot olivat. Kysyy suurta luottamusta, avoimuutta ja herkkiä "antenneja" antautua kontaktiin salin täyden yleisön kanssa näkemättä sitä.
  Nuori Joose Ojala loihti tervetuliaistunnelmaa haitarilla ja brunssilla kuultiin yllätysesiintyjää, näyttelijä Heikki Lundia Hyvinkään teatterista, joka tunnelmoi laulaen ja kitaralla itseään säestäen. Vuoden 2011 näkövammaistyöntekijä Sune Huldinin esittämät laulut Niin gimis on stadi ja Wonderful tonight saivat yhtä paljon taputuksia kuin Mikko Herrasen Rikas mies jos oisin ja Rakkaudesta.
  Mikko osoitti erinomaista tyylitajua kun ei laulanut rakasta rokkiaan vaan tyytyi rauhallisempiin säveliin. Useimmat vastaantulijat loihivat lausumaan, että Mikon olisi pitänyt voittaa Voice, mutta Mikko kehotti vilpittömästi antamaan Michael Monroelle anteeksi, parempi näin. Nyt Mikon ei tarvitse koko kesää laulaa voicen biisejä ja hän voi keskittyä omaan levyynsä.
  - Luulin kyllä, että kun on televisioissa, voi laulaa Rikas mies jos oisin melkein omista kokemuksista, mutta totuus on että olen nyt köyhempi kuin 15 vuoteen, Mikko veisteli.
  Kaikkien mielestä kesäjuhla jopa ylittivät odotukset. Näkövammaiskentällä kaikki hyvin.

Puheenjohtaja, kamarineuvos Ture Tähtinen.Kirjailija Märta Tikkanen ja Sokeain Ystävien varapuheenjohtaja Ari Suutarla.Näyttelijä Maija-Liisa Ström.NKL:n toimitusjohtaja Mauno Lehtinen.Viime vuoden näkövammaistyöntekijä Sune Huldin esiintymässä.Laura Ruohola, Miia Jalonen ja Leena Hoppania.Mikko Herrranen ihailioiden ympäröimänä.

Vasemmalla ylhäältä alkaen Sokeain Ystävien puheenjohtaja, kamarineuvos Ture Tähtinen, kirjailija Märta Tikkanen ja Sokeain Ystävien varapuheenjohtaja, rovasti Ari Suutarla ja näyttelijä Maija-Liisa Ström. Alarivissä vasemmalta NKL:n puheenjohtaja Mauno Lehtinen, viime vuoden näkövammaistyöntekijä Sune Huldin, juontaja Laura Ruohola ja juhlien järjestäjä Leena Hoppania, viimeisessä kuvassa Mikko Herranen ihailijoiden piirittämänä.

Kuvat: Juha Vääräkangas. Kuvat suurenevat tallennettaviksi klikkaamalla. Niitä saa käyttää vapaasti Sokeain Ystävistä kertovissa jutuissa. Kesäjuhlan teksti: Ali Kinnunen. Myös juttua saa lainata ja lyhentää vapaasti.

<< Takaisin Julkaisuja-sivulle